Sclerallins

Skall man ändå ha linser varför inte ta de absolut största så att de syns ordentligt ;)

Sclerallins övning igår. Spännande, men väldigt läskigt. Linsen skulle fyllas till kanten med koksalt, hålla huvudet nedåt och hålla upp övre och nedre ögonlocken sen stoppa in dem.

Efter ngra försök gick de i men värre var det när de skulle tas ut. Trycka med ögonlocken på kanten av linsen. Tröck man för löst lossnade den lite och man såg dubbelt :p så tröck i lite hårdare då ploppade den ut ;)

Orcherna i sagan om ringen har sådana linser ;) lite coolt att jag har testat det också :p

Praktik dag #2 och #3

Praktiken på Synsam var verkligen hur kul som helst! Ville inte gå därifrån på tisdagskvällen när jag skulle bege mig ner mot resecentrum för att ta kustpilen hem till Kalmar. 
 
Har tappat räkningen på hur många patienter jag fick sett. Några var vanliga glasögonkoller också. Men minst 20 linskoller skulle jag nog säga :) 
 
Såg mycket stabila linstillpassningar på keratokonuspatienter. Den yngsta var bara 13 år. Han hade fått sin diagnos när han var 11.
Sett hornhinnetransplantat, med och utan stygn. En herre hade inga som helst problem efter sina transplantationer. Kunde ha mjuka linser efteråt och sov med den upp till två månader i sträck. Lite försiktighet hern! Ville man säga till honom. Men det kanske är lätt att glömma bort att linserna är där och man inte har några problem.
 
Såg några monovison, modifierad monovision när vanliga multifokala inte gav den önskade skärpan.
 
 
Ville som sagt inte att praktiken skulle ta slut. Trivdes så himla bra där! Där vill jag verkligen jobba när jag är färdig! Tyvärr går inte det.. De har fullt. Både till sommaren och efter sommaren får inte vikarierna vara kvar.
 
Det var kul så länge det varade. Lärde mig otroligt mycket :) Har kommit till den insikten att jag vill bli riktigt duktig på stabila och sclerala linser. Lära mig mer om keratokonus och hur man ska hjälpa dessa patienter på bästa sätt. Både vid första upptäckten, linskorrektion under utvecklingsperioden fram till transplantation och linstillpassningen efteråt. Så givande att hjälpa dessa patienter :)
 

LHC-Brynäs

Sov över hos Ronja :) åt långfrukost och sa sen hejdå.

Jag gick till min syster och hennes pojkvän en sväng. Vi begav oss ner mot stångebro gatukök. Vi gick på vägen utmed stångån och tittade på alla änder och svanar :)

Mötte upp mamma och pappa och Johannas pojkväns familj utanför Cloetta. Det var dags för hockey!

Just när dessa lag möts har jag svårt att heja på ngn särskild. Hejar på båda lika mkt. Men insåg nu efter denna matchen då Brynäs förlorade att jag nog är mer Brynäs fan än LHC fan :p

Första praktikdagen

I fredags hade jag min första praktikdag på Synsam. Det var hur kul som helst! De trodde inte att det skulle vara så mkt linspatienter men det blev en del tillslut :) kommer knappt ihåg alla som jag såg :p bl.a.

Var det en Keratokonus patient som hade en hård/mjuk lins,

-11,50 med brytningsfel som vill ha månadslinser men får mkt beläggningar av sina SiHy samt fått kärlinväxt av sina föredetta årslinser.

Nytillpassning

Modifierad monovision med en multifokal lins

Splitter i ögonen som rispat cornea.

Och lite annat. Kul att ha fått se så mkt :)

Efter praktiken åkte jag upp till Ronja och hade myskväll :) vi lagade tacos och drack lite vin :)

Rosa på gymet

Kom på det när jag hade satt på mig kläderna på gymet att jag var väldigt rosa :)

Rosa revärer, rosa skor, ljusrosa strumpor, rosa sport bh, rosa jacka och rosa vattenflaska :) rosa är fiiiint!!


Presbyopi linser

Började inte fören halv elva igår så vid 9 var jag och Sandra i undersökningsrummen :) hon gjorde synis på mig och jag tillpassade en för flat lins. Tror jag iaf ;) svårt det där när de sitter fel :p

Föreläsning om presbyopi. Det vill jag bli duktig på. Känns som att det är där framtiden ligger. Progressiva linser med andra ord. När man börjar få svårt att läsa runt 45 års åldern då finns dessa linser att korrigera både avst och närseendet :)

Gick och tränade. Körde på mage och rygg. Vet inte om man skall träna det samtidigt med kändes bra just då iaf ;)

Kom hem och pluggade till halv sju. Igenom KL komplikationer och började på presbyopi föreläsningen :)

/ Josefine

Måndag

Måndagen börjar med plugg på skolan från tio till ett.

Externa patienter kl ett :) det var verkligen jättekul! Spännande patient med lite ack problem och linsträning på det :) det här vill jag jobba med! Så bra att jag kommit rätt ;)

Maria och jag blev sura på nya skrivaren i skolan så vi bojkottade den och gick till bibblan. Inga som helt problem att skriva ut där inte ;)

Cirkelfys sen med Anna :) träffade på Josse och Ellen också :) hade världens energi så hade kunnat köra en fjärde varv ;)

/ Josefine

Megastep, övning och vinkväll

Kl elva var det dags för megastep på gymet. Det är som ett steppass fastän man har ett block på ena långsidan, ett på vardera kortsida och ett på andra långsidan. Så man kör runt hela brädan helt enkelt :) Sjukt kul! Var precis samma pass som sist det var megastep. De brukar inte köra det så ofta. Men kul att det sitter i mina steppande fötter än ;)
 
Övade i undersökningsrummen med Anna kl 13. Vi gjorde en anamnes, förmätningar och tog ett keratometervärde och satte i linser på varandra. Tyckte att de jag hittade satt bra ändå. Svårt det där med om de rör sig för mycket eller är för taja..
Vi provade även färgade linser. Det var kul :) Jag fick en röd och en brun lins. Den röda var cool. Såg nästan lite rödbrun ut, men i rätt ljus var jag som en vampyr i twilight ;) Haha!
 
Kom hem strax innan halv 5. Lagade mat och lockade håret omvartannat och sen var det dags att ge sig iväg igen. 
 
Kl 6 var jag hos Maria. Vi skulle dricka vin tsm med Carin och Matilda. Mysigt! Lyssnade på gamla partylåtar och sånt som vi lyssnade på när vi gick på mellanstadiet. Hihi! :)
 
Drog vidare till en annan förfest som sen blev festen(?) då det kom en massa folk dit. Jag och Maria var inte sugna på att dra ut så vi begav oss hemåt skapligt :)
 
En kille som Eric kände hade flyttat in i grannhuset och hade inflyttningsfest så gick dit en sväng, men sen drog vi hem strax efter halv ett :)
 
 
Snygg bild på oss brudar från kvällen ;)
Från Marias blogg :)
 
/ Josefine

Ledig dag

I fredags var jag ledig. Så himla skönt! Vaknade ändå vid halv åtta typ. Åt frukost länge, tittade på ett avsnitt av Revenge och sen satte jag mig med plugget :) Fick lite gjort ändå.
 
Cyklade till systemet sen och mötte upp Eric där. Skulle inhandlas lite vin till lördagskvällen med tjejorna :) 
 
Fredagseftermiddagen bestod av ytterligare lite plugg. Har hunnit igenom till och med Dygnet runt linser nu. Skönt! Har dock hoppat över ett par föreläsningar. Som anatomi (som vi redan tentat av en gång?), patientinstruktioner (eftersom jag själv vet hur det var att få linser första gången) och Kontaktlins komplikationer (42 sidor??) får ta den sistnämnda snart ändå :P Känns viktigt att kunna :)
 
Kvällen betod av film. Nån halvdålig highschool film. Perfekt!
 
 

Specialkost och allergier

Det kommer leverantörer av diverse linser + vätskor och annat på onsdag och torsdag :) ska bli kul!

De vill bjuda på lunch och vill då veta om det finns ngn med allergi/specialkost. För mig vore det lättast att fylla i det jag KAN äta ist för det jag inte kan äta :p så illa är det faktiskt ;) eller jag lider inte utav det. Har alltid varit allergisk mot både det ena och det tredje.

Fick höra av Maria att det skall vara ngn form av sallad så hoppas på det nu :) annars skulle listan inte varit så utförlig, vem vet vad de kan stoppa i en sallad :p

"Vegetarian (men äter kyckling, skaldjur och fisk) inte rött kött med andra ord.
Laktosintolerant
Tål ej: Soja, nötter, råa rotfrukter såsom morötter och kål, stenfrukter"

Ja listan skulle kunna fyllas på och fyllas på. Som sagt lättare att skriva det jag kan äta :)
Jobbigt att bli bjuden på mat såhär tycker jag. Det är ju snällt och så men jag lagar helst mat själv så jag vet vad som är i :)

/ Allergi-Jossan

-12 grader !!

Termometern visade -12 grader idag när jag vaknade!

Vaknade utan att ställt alarm kl 7. Skönt! Hade inte tänkt att åka till skolan idag för Maja var sjuk och vi skulle öva :( krya på dig vännen! <3

Men bestämde mig för att åka dit ändå. Hakade på Emma och Hanna och kikade i sidookularet :) fick hjälpa till att plocka ur en jätteobekväm lins på stackars Hanna.

Begav oss ner till kocken. Där väntade info om ex-jobbet. Panik. Det är snart och mkt skall fixas innan. Vad skall jag skriva om..?


Har suttit och pluggat nu en stund och snart ska jag till Friskis med Anna och köra ett core/bosu pass. Ska bli spännande att testa ngt nytt!

Fin vy över Kalmarslott innan lektionen :)

Övning, Orto K, Milen

Övade med Maja på morgonen. 2,5 tim innan vi skulle börja lektionen. Inte dåligt inte!

Fick inte till ngn bra lins dock :/ kupig och kupig och kupig. Bättre lycka nästa ggn. :)

Föreläsning om dygnet runt linser. Ngt att fundera på till Guatemala kanske? :)

Föreläsning om Orto K :) så spännande! Stabila linser som man sover med och plattar till hornhinnan. Ta av dem på morgonen och se perfekt! Det vill jag prova sen när jag börjar jobba :) inte nu när mina ögon är knasiga :p

Åkte till gymet och sprang milen. Härligt! :D


Var trött vid halv tio och gick och la mig. Skönt!

Bild från Majas Instagram :)

Cirkelfys

Dags för träning :) blir inte step idag då det inte var samma ledare som jag brukar ha så det blir cirkelfys ist :)

Tänkte jag skulle vara på Friskis lite tidigare så jag kunde betala medlemsavgiften innan. Inte bara jag som hade den tanken ;) men nu är jag här i vilket fall och den är betald.

Skall försöka träna bort träningsvärken som håller i sig sen i fredags ;)

Vinterpromenad

Ute och gick i två timmar igår i ett vintrigt Kalmar :)

Vision for all - Ljungsbro

Upp vid halv fem. Det var segt må jag säga! Vaknade flera ggr under natten och trodde att jag hade försovit mig. Men det hade jag inte som tur var!

Runt 05.40 hämtades jag av optikern som skall med oss på resan till Guatemala. Vi plockade upp Hanna och Sofie och begav oss till skolan för att hämta upp vertometetarna (maskiner till att mäta upp styrkor i glasögon). Det var låst :/ så vi fick hoppas på att de har sånna uppe i Ljungsbro.

Innan vi kommit till Oskarshamn funderade vi på att vända. Snöoväder :/ samt att vi hamnade bakom plogbilen. Åkte inåt landet och körde vägen jag brukar åka hem när jag åker bil. Där slutade det snöa och blåsa direkt.

Alla tre somnade och vaknade ngnstans utanför Rimforsa. Skönt! Inte så långt kvar :)

Hittade fram till skolan i Ljungsbro där vi skulle vara. Hälsade på de som var där. En var en gästföreläsare vi hade haft om ögonlaser. Ett antal optiker och grundaren av VFA som var glad att se oss :) träffade också många dom hade varit med på både en och två resor som berättade om sina upplevelser :)

Vi mätte upp glasögon hela dagen och bananlåda efter bananlåda fylldes :)

Kom även ett band och spelade rysk musik. Men det lät som grekisk/lady och lufsen typ :p fint var det!

Var klara runt tre och begav oss hemåt. Jag fick köra ngn timma :)

Hemma strax efter 6. Jag var supertrött! Lagade lite mat och somnade i soffan runt 9 ;)

Lång och intensiv men rolig och lärorik dag!

Valet och kvalet


Det hade börjar snöa riktigt mycket. Snökaos skulle jag vilja säga. Det var lite si och så om vi skulle åka tåg upp till Linköping på fredagskvällen för att vara säkra på att komma upp till VFA dagen. Vi bestämde oss för att inte ta tåget. Visste knappt hur vi skulle ta oss hem för att det snöade så mkt och motvind dessutom.
Det får bära eller brista, vi bestämde oss för att vänta till kvällen för att se om det lugnade ner sig. Och mkt riktigt gjorde de det också.

Efter skolan begav jag mig till Friskis. Årets första gympass! Härligt måste jag säga! :)

Inte lika härligt att pulsa hem och dra cykeln de två km hem i 30 cm nysnö. Hade snö upp till knäna vissa bitar :/ Armträning? Check!

/ Josefine

Slipa in glas

Intressant och tidseffektiv föreläsning. På ca 50 mim var gästföreläsaren klar. Sen bjöd han på fika i undersökningsrummen :) gillas!

Hade hål ett bra tag innan vi hade övning. Då passade jag på att slipa in mina glas. Kommer knappt ihåg hur maskinen fungerade så tog lite hjälp. Glaset var för stort, tar ner det 0.10. Fortfarande för stort, ner 0,05. Fortfarande för stort. Och sådär höll jag på. Vid -0,35 var det lagom ;) körde på vänsterglaset direkt med -0,35. Och de satt kanon efter en slipning :D

Övning med GP linser. Behövde inte göra rent dem idag, det tog gästföreläsaren hand om :)
Maja och jag provade fyra var. Ingen satt perfekt. För flat, för flat, för flat, nej nu är den nästan kupig. "Den kommer suga sig fast på ögat om ett tag. Byt till en annan linssort" Fick vi höra.
Mer är så hann vi inte :p mycket tänkande och räknande hit och dit ;) men vill bli duktig på detta!

Handlade en sväng på maxi och var inne och pratade med killen som skall med till Ljungsbro nu i helgen. Det är tal om att samåka. Det är alltid uppskattat!

Träffade Hanna och Sofie på kvällen. Vi skrev ihop ett brev och sicklade ut till lite olika. I hopp om att få sponsring till resan :)

/ Josefine

Snö igen!

Var så skönt att komma tillbaka till Kalmar. Ingen snö och is och plusgrader. Bra väglag att ta sig fram på.

Nu inatt har det kommit snö igen :(

Från gråtande till springande

Föreläsning om GP efterkontroller sen tortyr med isättande av GP i båda ögonen. Tyckte inte de två andra övningarna var så farligt med dessa linser, men idag grät jag floder.
Såg kanon dock ;) får ju se fördelarna också :p

Gav mig ut på promenad när jag kom hem som slutade med att jag sprang ist ;) gå har aldrig varit mig grej, får sånt spring i benen! Så då sticker jag iväg i en väldans fart! Älskar verkligen att springa! Får sån härlig känsla i kroppen :D

Pluggat har jag gjort idag också i två och en halv timma. Hann jag igenom en hel föreläsning? Inte då :p men nöjd ändå!

Allt blir bättre med lite färgpennor :)

HDMI

Lyckades tillslut få det att fungera med HDMI-addaptern till Macen :) så jag och älsklingen kunde titta på nya favoritserien på teven :D Arrow, superbra serie! Bra att jag kan bidra med ngt tekniskt ngt gång, brukar alltid vara han som fixar det ;)

Nu är det nattinatti. Börjar tidigt imorgon med föreläsning.

/ Josefine

Ny mössa!

Invigde min nya mössa idag! Supermysig :)

Glasögonnörd ;)

 
 
 
Bild lånad från Maja :)

Mjuklins övning

Började inte förrän kl ett idag. Gick faktiskt upp kl 8, och började plugga kl 9 :) skönt att komma igång lite!

Mjuklins övning stod på schemat. Mycket bekvämare än de hårda GP linserna ;) jag och Sofie körde idag :) hon lyckades passa in en kanonlins på mig. Kan det bero på att jag haft den förut kanske och ville prova den idag? :p blir att beställa den sorten nästa ggn det är dags.
Jag lyckades få till en tajt lins, med flit ;) ville se hur det ser ut :) har bara sett perfekta och för flata tidigare :)

Skulle slipat in mina glas efter övningen, men vågade inte det för kommer knappt ihåg hur maskinen fungerar ;) så väntar till torsdag då hon som är mest haj på den är i skolan :)

Så jag och Maja satte oss och pluggade ist :) fick lite gjort och redde ut en del frågetecken :)

Paket

Hämtade ut lite paket när jag var på väg hem från stan igår. Ett stop på Maxi och sen ett på Statoil. När jag kom in på Statoil hade jag mitt andra paket under armen som var ganska stort ändå. Kassörskan kollar lite finurligt när jag nu står med mina båda paket och säger, blir mycket paket att öppna idag :P
 
Jajjemen! Paketöppnardagen ;) Julafton kom tidigt i år :P
 
 
Kan ni gissa vad det var för ngt?
 
 
Kontaktlinsboken och nya glas som jag skall slipa in :) Kul kul!
 

Första skoldagen, och lunch med fina Maja

Det var lite segt att stiga upp imorse, men det gick :P Klockan nio var det dags för första lektionen och övning stod på schemat. Andra lektionen med GP linser. Det var en mycket givande lektion. Vi fick först tillpassa en lins på ett öga sen gå vidare in till de andra rummen och titta på de linserna som klasskompisarna hade tillpassat. För att se hur de satt. Jättesmart att göra så!
Innan hade man fått bestämma om man ville göra en bra tillpassning, för tajt eller en för lös. Jag ville göra en bra tillpassning och lyckades! Stolt tjej! ;)
 
Efter skolan pratade jag Hanna och Sofie ihop oss lite inför resan till Guatemala. Fick lite oväntade besked men hoppas att det ordnar sig! På fredag åker vi alla tre upp till Östergötland. Det är arbetsdag i Ljungsbro på lördagen med Vision for all :)
 
Jag och Maja hade bestämt att luncha/fika på stan. Det blev båda delarna ;)
Den tjejen gör mig så himla glad! :D <3
 

Back in Calmare

I går åkte jag och Eric tillbaka till Kalmar. Skönt att komma tillbaka till lägenheten och liver i Kalmar. Kalmar har varit mitt hem nu i snart tre år. Helt otroligt var tiden har gått fort! Nu är jag inne på sista terminen på Optikerprogrammet och i juni är jag Leg. Optiker med kontaktlinsbehörighet! Kan knappt förstå det!
 
Men mycket skall hinnas med innan dess. Så nedförsbacke som min faster sa vill jag nog inte kalla det. Mer som en oändlig puckepist påväg mot slutet och examen.
 
 
<3
 
 

Denim

 
Ny jeansskjorta från Bikbok. Gillar den jättemycket! Har letat efter en jeansskjorta väldigt länge! Men ingen har varit riktigt perfekt. Direkt när jag såg denna tänkte jag att denna måste jag bara ha! ;) En ny favorit i garderoben i vår!

Mys med mina fina <3

I fredags åkte jag in till Linköping för att möta upp Vickan. Vi begav oss sen upp till Ronja. Vi lagade tacos och åt en massa godis! Kvällen bjöd på en hel del skratt och prat ända in på småtimmarna! Så som en riktig tjejkväll skall vara! Ni betyder så otroligt mycket för mig! Vad skulle jag göra utan er? <3
 
 
<3

Gott nytt år!

Nyårsafton spenderades med min älskade pojkvän. Känner på mig att det här året kommer bli ett jättebra år! :D 
 
2013 kommer blir ett händelserikt år!
 
Sista terminen på Optikerprogrammet:
* Kontaktlinskursen
* Statistik och Svagsyn
* Ex-jobb
* GUATEMALA resa! :D Ska bli så himla kul! Bestämt nu att jag får åka! Överlycklig tjej! 
 
* Examen
 
* Söka jobb. Vart?
* Flytta. Vart?
* Hitta lägenhet. Vart?
 
Framtiden är ovis än så länge, men känner på mig att allt kommer ordna sig :)
 
 

Trött men glad tjeja på nyårsafton!
 

The Hobbit

Under mellandagarna hade jag och Eric en heldag på stan. Vi shoppade och åt middag innan det var dags för bio. Närmare bestämt The Hobbit Bra film! 
 

Praktikfix, Te-mys och flytthjälp

Fixade praktiksplats inför de 4 dagar som vi har kontaktlinspraktik under denna kurs. Så då ser ni mig på Synsam i Linköping :) Skall bli kul att få se hur det går till på ett lite större ställe med mer patienter och fler optiker :) Det blir den 25-29 januari, så det är ganska snart endå :) Kul!
 
Gick upp till Ronja efteråt :) Vi drack te och åt skorpor och pratade en massa. Bästismys! <3
 
 
Åkte sen till syster och hennes pojkvän. De har precis flyttat till en ny lägenhet och jag ville hjälpa till lite och se hur de bor :) Superfin lägenhet! Mycket flyttlådor blev det. De kommer få de jättefint när allt är klart :)
 

Vackra bilder

Blev en hel del promenader nu när jag var hemma. Härligt!
 

Annandagen

Vaknade hos Ronja :) inte alltför slitna efter juldagen åkte vi ut till Ikano för lite mellandagsrea :p
Hittade lite smått och gott både hon och jag :)

Vi skildes åt och jag mötte upp mor och far som också var på ikano :)

RSS 2.0